За да падне таванът за всички пенсии, са нужни 155 млн. лв.
26.09.2018 | 12:00
econ.bg
За да падне таванът за всички пенсии, са нужни 155 млн. лв.
Това показват изчисления на Националния осигурителен институт, цитирани от Хасан Адемов, председател на социалната комисия в Народното събрание,

За да отпадне таванът за всички пенсии, са нужни допълнително 155 млн. лв. Това показват изчисления на Националния осигурителен институт, цитирани от Хасан Адемов, председател на социалната комисия в Народното събрание, в сутрешния блок на БНТ.

Според него обаче не това бил проблемът да не отпадне таванът за всички, а фактът, че хората, за които това не става, се чувстват дискриминирани.

В Кодекса за социално осигуряване е записано, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г. и се запазва, или по-скоро се повишава нивото за отпуснатите до края на тази година. Това е норма, която беше приета през 2015 година и предстои да влезе в сила в началото на 2019 година. За старите таванът ще се увеличи от 910 на 1040 лева. За новоотпуснатите от 2019 г. няма да има таван.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов също се обяви против отпадането на тавана за всички пенсии.

Той припомни, че множество институции както в България, така и навън са били сезирани, че наличието на таван на пенсиите е дискриминация, но всички те са се произнесли, че това не е така.

Но усещането за липса на справедливост остава, посочи Адемов. Той допълни и че при взимането на решение за отпадане на тавана е трудно за управляващите и по други причини - има хора - като банкери и други, които през 90-те години са се осигурявали на много високи суми и отпадането на тавана за тях ще доведе до пенсии, които ще доведат до недоволство в обществото.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти