За 25 години овцeвъдството се е свило осем пъти
24.11.2017 | 11:30
econ.bg
За 25 години овцeвъдството се е свило осем пъти
Пик в овцевъдството у нас е имало през 80-те години на миналия век, когато в България са се отглеждали над 10 милиона овце

За 25 години овцевъдството в България се е свило 10 пъти - без стратегия и визия, въпрос на време е да изчезне напълно. Това е заявил евродепутатът от групата на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков на обсъждане за бъдещето на двата сектора в Брюксел. 

Пик в овцевъдството у нас е имало през 80-те години на миналия век, когато в България са се отглеждали над 10 милиона овце. Сега по статистика те са около милион и триста хиляди, козите около 230 хиляди. В целия ЕС има около 98 милиона глави овце и кози.

"След срещите и дискусии със специалисти, които проведох у нас, основен проблем се очертава липсата на държавна политика и визия за овцевъдството и козевъдството, отговарящи на съвременните нужди на българския бранш", коментира Неков. 

Според него освен стандартните форми на подпомагане, които трябва да се запазят, трябва да се помисли и за облекчение или целенасочено подпомагане за отглеждането на овце и кози в планинските региони. Българският бранш сигнализира, че потреблението и видимостта на агнешко у нас също се е свило много. Производителите имат нужда от обучение и иновации, е заявил Неков.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти