Здравната каса дължи 285 млн. лв. на чуждестранни институции
09.07.2019 | 14:55
econ.bg
Здравната каса дължи 285 млн. лв. на чуждестранни институции
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дължи на чуждестранни институции 285 млн. лева. Това се разбира от стенограмата на заседанието на надзорния съвет на касата от 17 юни, която е публикувана на интернет страницата на НЗОК

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дължи на чуждестранни институции 285 млн. лева. Това се разбира от стенограмата на заседанието на надзорния съвет на касата от 17 юни, която е публикувана на интернет страницата на НЗОК.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, която е и председател на надзорния съвет на здравната каса, уточнява, че задълженията са основно към Австрия, Великобритания и Германия, като е изготвен график за обслужването и погасяването на дълговете. По думите ѝ просрочените задължения в края на 2018 г. към чуждите фондове за лечение на българи в чужбина са 135 млн. лв. Според Начева просрочените задължения ще бъдат изцяло погасени догодина.

Над 70 млн. лв. приходи допълнително е събрала здравната каса за 2018., като 67 млн. от тях са били насочени за плащания за лекарства.

При представяне на финансовия отчет на НЗОК за 2018 г. пред надзорниците Начева е пояснила, че от резерва на НЗОК, който е 114 млн. лв., 8 млн. лева са били разпределени за специализирана извънболнична медицинска помощ, близо 63 млн. лв. са били за лекарства и 39 млн. лв. са били за болнична медицинска помощ.

Касата има несъбрани вземания в размер на близо 3 млн. лв.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти