Златото поскъпва заради неяснотите около Брекзит
16.01.2019 | 12:20
econ.bg
Златото поскъпва заради неяснотите около Брекзит
Според данните от търговията цената на февруарския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк Comex се увеличава с 1,45 долара или с 0,11 % зо 1289,85 долара за тройунция

Златото в сряда сутринта поскъпва, поради нарастване на търсенето на по-надеждни активи в света, което разбира се, към настоящата дата се дължи основно на Брекзит, коментират наблюдателите.

Според данните от търговията цената на февруарския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк Comex се увеличава с 1,45 долара или с 0,11 % зо 1289,85 долара за тройунция. Цената на мартенския фючърс за среброто намалява с 0,02 % - до 15,62 долара за унция. 

Геополитическата несигурност е в основата на подкрепата на търсенето на благородният метал. Британските парламентаристи във вторник вечерта, както и очакваха повечето наблюдатели, отхвърлиха предложението на премиера на Великобритания Тереза Мей за споразумението по Brexit, което отваря пътят за различни сценарии за развитие на събитията – от„твърд“ до "хаотичен" Brexit, та чак до отмяната му. В подкрепа на споразумението се обявиха 202 парламентариста, а против 432.

На този фон експертите обръщат внимание и на не по-малко важните признаци за отслабване на икономиката на Китай и САЩ.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти