Извънредна среща на върха на ЕС на 25 ноември за сделката по Брекзит
15.11.2018 | 13:55
econ.bg
Извънредна среща на върха на ЕС на 25 ноември за сделката по Брекзит
В плана за споразумението, срещу който се обявиха 11 министри в кабинета на Мей, между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от ЕС, се създава митническа зона

Извънредно заседание на Европейския съвет на 25 ноември ще разгледа проектоспоразумението за Брекзит, постигнато от преговарящите екипи на Великобритания и Евросъюза. Това обяви днес председателят на Съвета Доналд Туск в Брюксел, след като главният преговарящ Мишел Барние му връчи черновата на документа, съобщава БНР.

"През следващите дни всички ще работим върху текста на политическата декларация за бъдещите отношения както със страните-членки, така и с Европейския парламент. И работата ни ще бъде напрегната. Целта ни е да приключим тази политическа сделка с Обединеното кралство, за да може Европейският съвет да ѝ даде зелена светлина", заяви Мишел Барние.

Според изданието „Хъфингтън пост“ зам.-министърът за Северна Ирландия в правителството на Тереза Мей Шайлеш Вара е подал оставка заради несъгласие с проектоспоразумението.

Северноирландската партия на демократичните юнионисти, която е коалиционен партньор на Мей, обяви още, че ще гласува срещу плана за Брекзит в парламента.

В плана за споразумението, срещу който се обявиха 11 министри в кабинета на Мей, между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от ЕС, се създава митническа зона.

През следващите дни всички ще работим върху текста на политическата декларация за бъдещите отношения както със страните-членки, така и с Европейския парламент. И работата ни ще бъде напрегната. Целта ни е да приключим тази политическа сделка с Обединеното кралство, за да може Европейският съвет да ѝ даде зелена светлина.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти