Изтребителите ще бъдат платени с актуализацията на бюджета, обяви Борисов
21.06.2019 | 12:20
econ.bg
Изтребителите ще бъдат платени с актуализацията на бюджета, обяви Борисов
Одобрената от Народното събрание цена, която България да плати за изтребителите, беше 1.8 млрд. лв. Снощи се разбра, че офертата на САЩ за самолетите е 2.2 млрд. лв.

Бюджетът за тази година ще бъде актуализиран със сумата, нужна за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ. Това обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, където участва в Европейския съвет.

Одобрената от Народното събрание цена, която България да плати за изтребителите, беше 1.8 млрд. лв. В началото на годината парламентът даде мандат за преговори със САЩ и разреши промяна на тази пределна цена. Снощи се разбра, че офертата на САЩ за самолетите е 2.2 млрд. лв. 

"В момента военното министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме" (вероятно има предвид излишъка - б. а.), обяви Борисов.

Българският преговорен екип има още около два месеца да довърши преговорите, преди да се стигне до договор. Сделката трябва да бъде одобрена и от парламента. България най-вероятно няма да успее да договори разсрочено плащане според министъра на финансите Владислав Горанов. Той смята, че България може да си позволи да плати цялата сума за купуване на F-16 наведнъж.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти заявява, че максималната нормална сума, която България може да си позволи за 8 изтребителя F-16, е 2 млрд. лв.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти