Иран е задържал петролен танкер в Персийския залив
18.07.2019 | 15:30
econ.bg
Иран е задържал петролен танкер в Персийския залив
Иран е задържал в Персийския залив чуждестранен танкер с контрабандно гориво, съобщи в четвъртък иранската държавна телевизия, цитирайки изявление на Иранската революционна гвардия

Иран е задържал в Персийския залив чуждестранен танкер с контрабандно гориво, съобщи в четвъртък иранската държавна телевизия, цитирайки изявление на Иранската революционна гвардия.

"Чуждестранен кораб с един милион литра контрабандно гориво беше задържан близо до остров Ларак в Ормузкия пролив", обяви държавната телевизия на Техеран, добавяйки, че самият танкер е бил задържа още в неделя (14-ти юли).

Иранската революционна гвардия обаче не посочи кой е собственик на петролния танкер, но отбеляза, че 12-те членове на екипажа са обвинени по подозрение в контрабанда.

Всички това става факт, след като по-рано този месец Обединеното кралство задържа ирански петролен супертанкер във водите на Гибралтар, което доведе до влошаване на отношенията между двете страни и до увеличаване на военното присъствие на Великобритания в Персийския залив.

През миналата седмица пък беше съобщено, че Иран е заловил кораб под флага на Панама, но Техеран отрече твърденията и заяви, че само е помогнал на чуждестранен петролен танкер, който се нуждае от техническа помощ и ремонт.

Иранската революционна гвардия посочи в четвъртък, че задържаният кораб е същият, който е бил изтеглен на буксир в неделя, след като изпратил сигнал за бедствие. В последствие на борда му е било открито контрабандното гориво.

С това сякаш се потвърждава информация, според която Съединените щати подозират, че Иран е задържал в Ормузкия проток малък петролен танкер от Обединените арабски емирства.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти