Иран и България се договарят за директни полети София - Техеран
19.04.2019 | 12:40
econ.bg
Иран и България се договарят за директни полети София - Техеран
Българските и иранските авиационни власти ще преговарят за изменение на действащата спогодба за въздушен транспорт и за бъдещата директна линия между двете страни

Българските и иранските авиационни власти ще преговарят за изменение на действащата спогодба за въздушен транспорт и за бъдещата директна линия между двете страни. Това съобщи Министерството на транспорта като резултат от проведеното заседание на българско-иранската междуправителствена комисия. И от двете страни имало интерес да се възобнови и международният автомобилен транспорт на пътници между тях.

Заради възстановяването на американските санкции срещу Иран, с които се съобразиха и западните държави, западноевропейските авиокомпании прекратиха полетите си до Техеран през есента на 2018 г.

Ръководителят на иранската делегация и министър на пътищата и градоустройството Мохаммад Еслами казал по време на заключителната сесия, че създаването на въздушен мост ще помогне на търговските отношения, туризма и ускоряването на възможностите за инвестиции.

За директни полети с Иран заговори лидерът на "Атака" Волен Сидеров при посещението си в Техеран точно преди година. През март 2018 г. след 27 г. прекъсване бяха възстановени полетите Техеран - Белград.

В рамките на заседанието са подписани меморандуми за сътрудничество в икономиката; акредитацията, пристанищата и морския транспорт, метеорологията, пощите, както и за взаимодействие между търговските палати на двете страни.

До шест месеца ще бъде проведена заключителната експертна среща за приключване на проекта на споразумение за международния транспортен и транзитен коридор Персийски залив – Черно море, е обявил Желязков, съобщи пресцентърът му.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти