КЕВР иска бързи преговори с "Газпром" за по-евтин газ
01.06.2018 | 10:30
econ.bg
КЕВР иска бързи преговори с "Газпром" за по-евтин газ
Синьото гориво ще оскъпи тока и топлоенергията с повече от предвиденото от енергийния регулатор

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов призова българското правителство възможно най-скоро и бързо да започне преговори с "Газпром" за по-евтин газ. Тази възможност се отвори след решение на ЕК, според което България на практика може да поиска по-ниска цена, когато цената на газа й се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на цените. Новата цена трябва да отразява конкурентните континентални западноевропейски референтни стойности, включително цените на разпределителните центрове за втечнен газ. В случай че страната ни направи такова исканe, но не постигне споразумение с "Газпром", следва арбитраж. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща изцяло посочените по-горе западноевропейски референтни стойности. Ако "Газпром" не се съобрази с българското искане, компанията може да бъде глобена с до 10% от световния й оборот.

Шефът на енергийния регулатор отправи призива си в контекста на очакваното повишение на цените на електроенергията и топлоенергията, както и очакваното искане на "Булгаргаз" за драстично увеличение на природния газ с 16%.

Природният газ ще оскъпи тока и топлоенергията с повече от предвиденото от енергийния регулатор. Това стана ясно на обсъждане в КЕВР. Предложението на регулатора е цените на електро- и топлоенергията да се увеличат средно за страната с около 2% от 1 юли. Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че в техните разчети, които предвиждат поскъпване от малко под 2%, не са включени цените на синьото гориво, които продължават да растат и да оказват влияние и на останалите цени.

В настоящото увеличение не се отразява предстоящото и очаквано искане от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с 16 на сто. Окончателните цени ще станат ясни в края на юни. "Единственият фактор, който към този момент не можем да отчетем, това е цената на природния газ, защото едва на 11 юни "Булгаргаз" ще представи своето заявление за цените на природния газ. Иванов увери, че заявлението ще бъде разгледано много сериозно. Той обаче отказа да прогнозира процента увеличение на цената на природния газ. Иванов призна, че като суровина, външна за страната ни, тя идва с фиксирана на границата цена. "Когато тя се промени, ние сме длъжни да я отразим", обясни Иван Иванов и допълни коментира си с предупреждението, че цената на суровия петрол продължава да е висока на международния пазар. Увеличението на цената на природния газ ще има отражение преди всичко върху бизнес потребителите, като домакинствата няма да го усетят, тъй като лятото имат малко потребление, е мнението на Иван Иванов. Той посочи, че ако има искане за по-високи цени, ще се провери заявката и ако има резерви, тя ще се коригира.

Окончателното решение с колко ще поскъпнат токът и топлоенергията ще бъде взето в края на юни. Според внесените искания на топлофикациите в КЕВР най-голямо поскъпване е поискала бургаската топлофикация - 9,06%, Топлофикация Плевен - 6,12%, Топлофикация Перник иска 4,16%, а тези в Русе и Сливен - над 3%. За София предлаганото поскъпване е с около 1,5%.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти