Кабинетът е обжалвал съдебното решение за Пирин
14.08.2018 | 13:30
econ.bg
Кабинетът е обжалвал съдебното решение за Пирин
Срокът за това изтече в края на миналата работна седмица, а жалбата вече се вижда в системата на съда. Делото е разпределено на състав, председателстван от съдия Ваня Анчева от VII отделение на съда

Министерският съвет обжалва на втора инстанция решението на тричленен състав на Върховния административен съд, който отмени одобрените от кабинета спорни поправки в действащия план за Пирин от края на миналата година.

Срокът за това изтече в края на миналата работна седмица, а жалбата вече се вижда в системата на съда. Делото е разпределено на състав, председателстван от съдия Ваня Анчева от VII отделение на съда.

Поправките, приети без екооценка между коледните и новогодишните празници (на 29 декември 2017 г.), отварят възможност за сечи и строителство на големи площи от парка и предизвикаха масови граждански протести, които не спряха да се провеждат регулярно почти половин година.

На 27 юли тричленният съдебен състав се произнесе за отмяна на решението на правителството като го определи за незаконосъобразно. Сега делото ще се гледа от петчленен състав на съда, а решението му ще е окончателно.

Делото срещу промените в плана за управление на "Пирин" беше образувано по жалби на две физически лица, както и на две организации: "WWF България" и на Асоциацията на парковете в България. В началото на август природозащитните организации призоваха в отворено писмо премиера Бойко Борисов и кабинета да не обжалва на втора инстанция.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти