Кабинетът одобри договора за F-16 със САЩ, ще струват под 1,2 млрд. долара
10.07.2019 | 13:15
econ.bg
Кабинетът одобри договора за F-16 със САЩ, ще струват под 1,2 млрд. долара
Правителството даде мандат на министъра на отбраната да подпише договор за доставка на изтребители F-16 и необходимото оборудване, съобщи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов след заседанието на Министерски съвет

Правителството даде мандат на министъра на отбраната да подпише договор за доставка на изтребители F-16 и необходимото оборудване, съобщи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов след заседанието на Министерски съвет. Цената за 8 изтребителя и цялото необходимо въоръжение и оборудване е 1,256 млрд. долара (2,188 млрд. лв. по курса на деня бел. ред), каза Запрянов.

Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България ще падне под 1,2 млрд долара. Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. В цената е включено и наземното оборудване. Следващата седмица проектът за договора ще бъде обсъден в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена за одобрение от парламента в пленарна зала.

Правителството е приело доклада изготвен от преговорните екипи и дава мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Единият е за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за бойни припаси за самолета, третият – ракетите въздух-въздух, последният договор е за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление.

 

От своя страна производителяат Локхийд Мартин излезе с изявление по повод одобрението на българското правителство на сделката за закупуване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70:

Ето и пълният текст на изявлението:

„Локхийд Мартин приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Локхийд Мартин и българската индустрия и академичната общност“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти