Какво може да ни изненада през новия отоплителен сезон?
28.10.2014 | 20:46
Какво може да ни изненада през новия отоплителен сезон?
Цените на топлоенергията бяха увеличени още от лятото

В следващите дни поетапно започва пускането на парното в цялата страна. Началото на новия отоплителен сезон започва с няколко важни промени, които клиентите е добре да знаят, за да предвидят разходите си за отопление през идващата зима.

През сезон 2014/2015, според промените в Наредбата за топлоснабдяване в сила от 1 юни, топлофицираните абонати ще заплащат прогнозните си сметки равномерно разпределени по месеци, което трябва да облекчи разходите през най-студените месеци с по-ниски сметки, за сметка на малко по-високи такива през традиционно по-топлите ноември, март и април. Новата формула предвижда прогнозното отопление да се формира, като реалната енергия, която абонатът е ползвал за миналия сезон 2013/2014 се раздели на броя отоплителни дни, от което се получава прогнозно среднодневно потребление. Тази енергия се умножава по броя дни в съответния отоплителния месец през този сезон. Друг важен фактор, който трябва да се отчете в началото на отоплителния сезон са новите цени на топлинната енергия и факта, че миналия отоплителен сезон започна от месец ноември, а тази година парното ще работи и няколко дни през октомври.

Изброените промени ще засегнат основно потребителите с изравнителни сметки, тъй като абонатите, които са на месечно отчитане, получават реалните си сметки всеки месец”, разясняват от фирмата за топлинно счетоводство „Нелбо”.

Оттам напомнят, че абонатите, които желаят да получават месечни сметки без изравнителна фактура, могат да се обърнат към домоуправителя или към офиса на дружеството ни за информация как може да преминат на месечен отчет.   

Други промени, на които клиентите на фирмите за дялово разпределени е редно да обърнат внимание, са свързани с топлата вода и актуалното състояние на водомерите. От този отоплителен сезон влиза в сила промяна, според която топлата вода няма да се заплаща на база изразходвани кубици, а на база изразходваната за отоплението й енергия. „Нелбо” ЕАД съветва абонатите да проверят изправността на водомерите си, а ако нямат такива да си монтират. В случай, че абонатите продължат да плащат „на база”, то те ще заплащат разликата между подадената и изразходваната енергия за подгряване на водата в цялата сграда.

Промените в наредбата отново дават възможност за промяна на консумацията на всеки абонат, като новото е, че заявяването на нулева консумация ще става с подпис на 3-ма съседи, които удостоверяват, че имота не се обитава поне три месеца. Според действащата вече наредба, промяната на прогнозния дял на един клиент няма да промени прогнозните дялове на останалите клиенти в сградата в месечната им фактура. Изравненията ще станат след края на отоплителния сезон и отчет на уредите.

Според сега действащата наредба, общото събрание на всяка сграда може да избере да промени или запази начина за определяне на процента на сградната инсталация. В случай на промяна е необходимо решението на ОС да бъде съгласувано с обслужващата фирма за дялово разпределение.

С новите промени в наредбата, официално се регламентира и поставянето на холограмни стикери на отоплителните тела, с които може да се прекрати практиката за недобросъвестното използване на топлинна енергия от съседи или наематели.

В офисите на топлинните счетоводители клиентите могат да получат и подробна информация за подмяната на топлинните разпределители, в случай, че желаят да преминат на дистанционно отчитане на топломерите и водомерите си. От „Нелбо“ предлагат възможността всеки топлофициран абонат да избере сам какъв уред иска да монтира в дома си, независимо от съседа си.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти