Ким Чен-ун отива в Русия за среща с Путин в търсене на подкрепа
23.04.2019 | 16:20
econ.bg
Ким Чен-ун отива в Русия за среща с Путин в търсене на подкрепа
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун ще посети Русия в сряда за среща с президента на страната Владимир Путин. Новината бе потвърдена от официалните държавни медии в комунистическата държава

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун ще посети Русия в сряда за среща с президента на страната Владимир Путин. Новината бе потвърдена от официалните държавни медии в комунистическата държава.

Държавната телевизия КРТ съобщи, че посещението ще бъде осъществено „скоро“, без да уточнява времето и мястото. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин и Ким ще проведат среща до края на април. Руски агенции съобщават, че лидерите ще се срещнат на 25 април във Владивосток. Южнокорейската агенция Йонхап информира, че съветникът на Ким – Ким Чан Сон – е бил забелязан във Владивосток в неделя, 21 април.

Анализатори смятат, че тази визита е част от стратегията на Ким Чен-ун да спечели чужда подкрепа за икономическите си планове след неуспеха на втората среща на високо равнище Северна Корея-САЩ във Виетнам през февруари. Ким иска облекчаване на американските санкции срещу страната му и затова търси подкрепата на Москва.

Южна Корея би приветствала посещението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия, ако то допринесе за денуклеаризацията на Корейския полуостров. Това заяви за южнокорейската агенция Йонхап високопоставен служител в президентството в Сеул.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти