Китайският износ се срива с над 20 на сто през февруари
08.03.2019 | 14:20
econ.bg
Китайският износ се срива с над 20 на сто през февруари
Според редица анализатори това е сигнал за възможна рецесия в Китай в резултат на търговската война със САЩ и доказателство за по-нататъшно отслабване на голямата азиатска икономика през настоящата година

Китайският износ се срина драматично през февруари с най-солидно темпо от три години насам, докато вносът отбеляза спад за трети пореден месец, което е ясен знак за продължаващо забавяне на втората по сила световна икономика въпреки предприетите от властите в Пекин стимулиращи мерки в подкрепа на все по-слабия растеж.

Въпреки че данните вероятно са повлияни от негативния сезонен ефект, свързан с едноседмичния уикенд в Китай за посрещане на Лунната нова година, шокиращият спад на износа с над 20% и на вноса с над 5% ще засилят притесненията относно забавящата се световна икономика - при това само ден, след като ЕЦБ понижи драматично прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната през 2019-а година до едва 1,1 на сто.

Общият китайски експорт се сви през февруари с цели 20,7% на годишна база при очаквания за доста по-умерен спад с 4,8% и след повишение с 9,1% през януари. Според редица анализатори това е сигнал за възможна рецесия в Китай в резултат на търговската война със САЩ и доказателство за по-нататъшно отслабване на голямата азиатска икономика през настоящата година.

В същото време вносът се понижи с 5,2% след спад с 1,5% през януари и очаквания за по-скромно понижение с 1,4 на сто, като китайската статистика отчита спад при вноса на суровини. Свиването на импорта за трети пореден месец подсказва за продължаващо отслабване на вътрешното търсене в Китай.

Търговски излишък на Китай се понижи през февруари до едва 4,12 млрд. долара от 39,16 млрд. долара през януари и прогноза на финансовите пазари за позитивен баланс в размер на 25 млрд. долара.

Анализатори и икономисти предупреждават, че на постъпващите от Китай данни за първите два месеца на всяка една календарна година трябва да се гледа с голяма доза предпазливост с оглед на нарушения бизнес процес в резултат на едноседмичния уикенд за празнуване на Лунната нова година. През миналата година дългата ваканция в Китай беше към средата на февруари, а през тази година стартира на 4-ти февруари. Според китайската официална статистика, изключвайки негативния ефект, свързан с Лунната нова година, износът през февруари се повиши с 1,5%, а вносът с 6,5% спрямо година по-рано.

Но дори комбинираните търговски данни за първите два месеца на годината също изглеждат доста слаби. Сумарният китайски износ през януари и февруари се понижи с 4,6% спрямо същия период на 2018-а година, докато вносът отслабна с 3,1 на сто, като търговският излишък беше в размер на 43,7 млрд. долара. Това означава, че забавящата се глобална икономика, а не търговската война със САЩ, е главен виновник за слабия китайски експорт.

Търговските спорове с Вашингтон се отразиха доста негативно и на двустранния обмен на стоки и услуги, като през февруари китайския износ в посока САЩ се срина 26,2% на годишна база, докато вносът от САЩ - с цели 28,6%, което доведе до свиване на двустранния търговски излишък до двугодишно дъно от 14,72 млрд. долара.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти