Криминални схеми изкривяват плащанията на обезщетения при катастрофи, твърдят застрахователите
06.11.2018 | 09:35
econ.bg
Криминални схеми изкривяват плащанията на обезщетения при катастрофи, твърдят застрахователите
Вчера Несторова обяви, че цената на застраховката "Гражданска отговорност" за автомобилите може да се покачи трикратно и да стигне 1000 лева

Застрахователите не искат намаляване на обезщетенията, плащани на пострадалите при катастрофи, а ясна методика, която да е записана в закона, защото в момента има много некоректни практики, заради криминални схеми. Това заяви председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова в ефира на Би Ти Ви.

"Промяната, която искаме засяга само обещетенията за неимуществени щети. В момента те са необичайно високи за болки и страдания спрямо тези за икономическите загуби", каза тя. По думите й не може да се остойностява "неоценимото" и се обяви против практиката един от критериите да е въпросът "колко ви боли".

Несторова разказа за нелоялни практики на адвокати, които си приспадат между 50% и 80% от присъдените обезщетения. "Визитни картички се раздават по гробища и болници, работи се с МВР и понякога роднините разбират за смъртта на близък след адвокатите. Вече има осъдени с отнети адвокатски права", каза тя.

Вчера Несторова обяви, че цената на застраховката "Гражданска отговорност" за автомобилите може да се покачи трикратно и да стигне 1000 лева. Причината решение на Върховния касационен съд (ВКС) от лятото, с което се разширява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение.

По думите на Несторова застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1.3 млрд. лева, за да покрият претенции за щети от последните пет години. От асоциацията посочват, че лимитът, който председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) внесе в петък, е 20 хил. лева, но трябва да е само временен.

По "Нова телевизия" заместник-председателя на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев посочи, че от организацията нямат интерес от драматични събития, но са длъжни да предупредят до какво ще доведе решението на съда да се разшири кръга на хората, които получават обезщетения.

"Допреди решението на Върховният касационен съд средно при загинал се обезщетяваха до трима роднини - съпруг, деца, родители. Сега техният брой става средно шест", посочи Велев.

Той поясни, че и към момента застраховката "Гражданска отговорност" е губеща, но компаниите са успявали да компенсират разликата с цените на другите си продукти. В отговор на въпрос Константин Велев обяви, че застрахователите настояват за въвеждане на системата бонус-малус, но това не зависи от тях.

Като друг проблем беше поставен и този с карането от румънци на коли с български номера, за които обезщетенията се изплащат от българските компании. "Няколко правителства сме сезирали за проблема, но решение няма", допълни Велев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти