Кубинците вкараха правото на частна собственост в Конституцията си
26.02.2019 | 13:00
econ.bg
Кубинците вкараха правото на частна собственост в Конституцията си
На този етап обаче, се запазва еднопартийната система на управление. През 2008 г. тогавашният президент Раул Кастро лансира частната инициатива – в момента 13% от работещите кубинци имат собствен бизнес, по-голямата част е в сферата на туризма

Близо 7 милиона кубинци казаха ДА на новата конституция на страната. Гражданите на островната държава участваха в исторически референдум, уникален по рода си, с който се дава зелена светлина в основния закон на страната.

Националната избирателна комисия заяви, че активността на допитването е забележителна. С огромно мнозинство кубинците приеха новата Конституция. Над 70% от гласувалите са одобрили текста. Според него, гражданите вече ще имат право на частна собственост.

На този етап обаче, се запазва еднопартийната система на управление. През 2008 г. тогавашният президент Раул Кастро лансира частната инициатива – в момента 13% от работещите кубинци имат собствен бизнес, по-голямата част е в сферата на туризма.

Поздравления за историческата реформа бяха изпратени от лидери на редица латиноамерикански държави. В Конституцията в Куба за последно е променяна през далечната 1976 г.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти