МВФ повиши прогнозите си за растежа на световната икономика
23.01.2018 | 11:00
econ.bg
МВФ повиши прогнозите си за растежа на световната икономика
В новият бюлетин „Перспективи за развитие на световната икономика“ прогнозата за темпа на ръст е преразгледан до 3,9 процента, както през 2018, така и през 2019 година

В новият си доклад за развитието на световната икономика, Международният валутен фонд (МВФ) повишава прогнозата си за световната икономика. Световната икономика влиза в новата 2018-та година, набирайки обороти. В новият бюлетин  „Перспективи за развитие на световната икономика“ прогнозата за темпа на ръст е преразгледан до 3,9 процента, както през 2018, така и през 2019 година.

Това е с 0,2 процентни пункта повече от октомврийската прогноза от миналата година и с 0,2 процента повече от текущите ни оценки за ръст на световната икономика през миналата година, това заявява главният икономиста на фонда Maury Obstfeld.

Правителството на всяка страна днес трябва да си зададе три въпроса. Първият е как може да повиши икономическата ефективност и нивото на производство в дългосрочен план ? Вторият – как може да поддържаме устойчивостта и обхвата, така че настоящият подем да не завърши с рязко забавяне или дори с нова криза ? Трето – как може да се убедим в това, че разполагаме с необходимите политически инструменти за преодоляване на следващият спад?

В бюлетина се прави преглед на причините за настоящия подем в световната икономика. От МВФ обаче смятат, че този подем, колкото и да е благоприятен едва ли ще се превърне в нов стандарт, както и, че е съпроводен със средносрочни рискове за влошаване на ситуацията. Виждаме няколко причини за съмнения в дългосрочния характер на текущата динамика, които в определена степен са отразени в средносрочните ни прогнози за ръст.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти