Медицински специалисти от цялата страна излизат на протест
11.09.2019 | 09:15
econ.bg
Медицински специалисти от цялата страна излизат на протест
Протестът ще е за промяна в законодателството, за достойно заплащане на труда им, както и за алармиране на обществеността за безобразията, които се извършват в болниците, вследствие на сега действащата здравеопасна система в България

На 11 септември от 15 ч. пред Народното събрание медицинските специалисти от цяла България ще излязат на поредния протест, който самите те организират.

Протестът ще е за промяна в законодателството, за достойно заплащане на труда им, както и за алармиране на обществеността за безобразията, които се извършват в болниците, вследствие на сега действащата здравеопасна система в България, пишат организаторите.

Медицинските сестри настояват за основно възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева. В отговор на протестите правителството отпусна през април 50 млн. лева, които болниците да използват приоритетно за повишаване на сестринските заплати. Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви, че също застава зад исканията на медицинските сестри. От синдиката смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е недостойно и възнагражденията трябва да бъдат актуализирани.

В подкрепа на протеста ще присъстват, пациентски организации, част от магистър-фармацевти и лекари-специализанти, Съюз на артистите в България, Синдикална Федерация на служителите в МВР/СФСМВР/ и други синдикати и организации от страната. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти