Мей ще даде краен срок на лейбъристите за постигане на компромис за Брекзит
24.04.2019 | 11:15
econ.bg
Мей ще даде краен срок на лейбъристите за постигане на компромис за Брекзит
Европейската комисия отново изключи всяко ново предоговаряне на договора за оттегляне с Великобритания. Понастоящем не се водят никакви преговори между Брюксел и Лондон за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще даде краен срок на лейбъристите в преговорите по споразумението за Брекзит, съобщават световните агенции. Целта е да не се протака повече процесът по напускане на Съюза и да не се стига до ново отлагане. Правителството бърза с придвижването на процедурата. Все още остават редица нерешени въпроси и това трябва да приключи възможно най-скоро, са коментирали от пресслужбата на кабинета.

Европейската комисия отново изключи всяко ново предоговаряне на договора за оттегляне с Великобритания. Понастоящем не се водят никакви преговори между Брюксел и Лондон за Брекзит.

Мей прие предложението на ЕС за отлагане на Брекзит до 31 октомври 2019 г. Според нея, страната може да напусне ЕС и по-рано, ако в парламента бъде постигнато съгласие по сделката. Преди това британският парламент даде на Мей мандат да преговаря за отлагане до 30 юни. Според някои спекулации обаче, възможна е и отсрочка до 2020 година.

На този фон продължават дебатите в Консервативната партия дали да се променят правилата за избор на лидер, за да се засили натиска върху Тереза Мей. Според сега действащите вътрешни правилници, членовете на парламента не могат да искат нов вот на недоверие срещу министър-председателя до декември – 12 месеца след гласуването на последния такъв. Във вторник комитетът 1922 не постигна съгласие за промяна на правилата.

Миналия месец Мей обеща да се оттегли, когато парламентът ратифицира споразумението ѝ за напускане на ЕС. Но някои твърдолинейни брекзитъри от торите настояват тя да посочи дата още сега, независимо дали бъде завършен процесът на Брекзит.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти