Министерството на туризма си връща концесиите на морските плажове
05.07.2019 | 12:20
econ.bg
Министерството на туризма си връща концесиите на морските плажове
Проектът на Министерския съвет предвижда концесионните процедури за плажове да бъдат извадени от обхвата на закона за концесиите и да бъдат върнати обратно в Закона за устройство на черноморското крайбрежие

Депутатите пренаредиха дневния си ред, за да приемат промени в Закона за концесиите, свързани с морските плажове. Проектът на Министерския съвет предвижда концесионните процедури за плажове да бъдат извадени от обхвата на закона за концесиите и да бъдат върнати обратно в Закона за устройство на черноморското крайбрежие две години и половина след като бяха извадени от него.

На първо четене за тях гласуваха 116 народни представители, "против" 1, а 30 се въздържаха, съобщи "Фокус". С промените министърът на туризма ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

Новите текстове, предложени от Министерството на туризма, предвиждат по-бързи и лесни процедури за концесиониране без спазване правилата на директивата за концесиите. Природозащитници предупредиха, че като въвежда изключението държавата създава предпоставки за нова наказателна процедура от Брюксел.

Депутатът от БСП Атанас Костадинов предложи стопанисването на плажовете да се прехвърли на общините, защото "ако не променим радикално принципа на стопанисване и управление на изключително държавна собственост, България ще изчезне от картата на туризма".

"С промените в Закона за концесиите се предлага държавата да си влезе здраво в ролята", е мнението на Павел Шопов от "Атака". Той определи плажовете като една от последните мутренски територии, която "може да бъде изчистена с малко повече държава".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти