Москва осъди американските санкции над Венецуела и Куба
18.04.2019 | 17:05
econ.bg
Москва осъди американските санкции над Венецуела и Куба
Руският заместник външен министър Сергей Рябков осъди новите санкции на САЩ срещу Венецуела и Куба, като ги нарече „абсолютно противозаконни“, и подчерта, че Москва няма да ги приеме

Руският заместник външен министър Сергей Рябков осъди новите санкции на САЩ срещу Венецуела и Куба, като ги нарече „абсолютно противозаконни“, и подчерта, че Москва няма да ги приеме, предаде РИА Новости, цитирана от БНР.

„Русия ще направи всичко в подкрепа на своите стратегически партньори в региона“, заяви Рябков.

„Европа ще отговори на всякакви санкции на американското правителство върху инвестиции в Куба“, каза днес и френският икономически министър Брюно льо Мер. „Ако американската администрация реши да наложи санкции върху инвестициите в Куба, противно на това, което бе решено преди няколко години от нашите американски партньори, ние ще реагираме. Европа също ще реагира и ще наложи свои санкции“, каза Льо Мер.

Снощи САЩ въведоха нови санкции срещу Куба, Венецуела и Никарагуа. Ограниченията засягат Централната банка на Венецуела и никарагуанския трезор „Корпоративо“.

САЩ са наложили санкции и над пет организации, свързани с кубинската разузнавателна служба, както и над авиокомпанията Aerogaviota, принадлежаща на кубинските военни.

Вашингтон ограничава пътуванията на американци, които нямат роднини в Куба, за да намалят „завоалирания туризъм“, средства от който отиват за службите за сигурност на Куба с дял в туристическия сектор.

Въвежда се и ограничения за превод на пари от американци в Куба до 1000 долара на тримесечие.

Повод за налагането на санкциите са обвинения към кубинските власти за нарушения на правата на човека, както и подкрепата им за президента на Венецуела Николас Мадуро.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти