Най-скъпото писмо в света
2
02.05.2014 | 10:30
Най-скъпото писмо в света
Негов автор е бащата на ДНК молекулата

Преди 61 години Франсис Крик и Джеймс Уотсън направили революция в света на генетиката. През 1953 г. те открили структурата на ДНК молекулата. Седмици преди това да бъде обявено Франсис Крик написал писмо до сина си Майкъл, тогава на 12 години, обяснявайки му за своето откритие, което е достойно за Нобелова награда. 

Писмото започва с думите: „Скъпи Майкъл, аз и Джим Уотсън може би направихме най-важното откритие.” Ръкописният текст продължава с описание на действието на молекулата на ДНК и груба схема на нейната структура. 

На търг в Ню Йорк писмото е продадено на цената от 6 млн. долара. Това е най-високата сума, обявявана за писмо някога. Окончателната оферта е три пъти повече от предварително обявената цена от 2 млн. долара. Писмото е купено от анонимен участник в търга, който е наддавал по телефона.

Половината от приходите от търга ще отидат за Майкъл, а останалите ще отидат в Института за биологични проучвания „Салк” в Калифорния, където Франсис Кирк работил до смъртта си през 2004 г., когато бил на възраст от 88 г.
За това си откритие Крик печели Нобелова награда заедно със своя колега Джеймс Уотсън през 1962г. 

На търг ще бъдат продадени още Нобеловата награда - 23-каратов медал, престижната диплома и престилката от лабораторията му. 20% от стойността на продадените предмети ще бъдат дарени на Институт „Франсис” в Лондон. 

В момента Майкъл Крик е известен като много добър програмист с дългогодишна кариера.

След търга семейството му го нарича „Човекът 6 милиона долара”.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти