Осми национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
11.05.2019 | 10:30
econ.bg
Осми национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Осмият национален събор на овцевъдите, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец, днес продължава с фермерски състезания и фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце“

Осмият национален събор на овцевъдите, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец, днес продължава с фермерски състезания и фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце“. 

Над 200 фермери и производители на месни и млечни продукти и представители на селскостопанска техника участват в събора, организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието. БНР е медиен партньор на събитието. 

Фермерските състезания по доене на овце и кози по традиция предизвикват интереса на животновъдите и публиката. Цеко Христов от плевенското село Староселци е сред ветераните в надпреварите:

„Откакто съм се родил, се разправям с овце. С тези ръце съм издоил хиляди тонове мляко. Овцете трябва да ги хванеш, да ги разцъркаш, да ѝ разклатиш вимето и леко, леко да ги издоиш. Която си пуска по-бързо млякото, по-бързо ще я доиш, която е по-тънкомуша овца, по-бавно ще я доиш и така“. 

Във втория ден от събора на овцевъдите ще има демонстрации и на пастирски кучета и състезание по теглене на товари от коне тежковози. За първи път тази година е съревнованието за най-тежък овен и козел. Наградата за призовото място е по 1000 лв.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти