Очакват се резултатите от пробите от свинекоплекса в Юделник
30.07.2019 | 10:40
econ.bg
Очакват се резултатите от пробите от свинекоплекса в Юделник
Днес се очакват резултатите от пробите за африканска чума от свинекоплекса в Юделник. В другите три предприятия в Русенска област заразата беше потвърдена

Днес се очакват резултатите от пробите за африканска чума от свинекоплекса в Юделник. В другите три предприятия в Русенска област заразата беше потвърдена.

Към този момент над 30 хиляди животни вече са евтанизирани в селата Николово и Бръшлен. Днес започва и евтаназията на свинете в Голямо Враново, след като по настояване на управата на свинекомплекса процедурата беше забавена. Оттам искаха да бъдат убити единствено болните прасета. От Българската агенция по безопасност на храните обаче бяха категорични, че на евтаназия подлежат всички животни. Утре ще започне и евтаназията на прасетата в ромския квартал на Видин „Нов път”.

Вчера стана ясно и че се взимат извънредни мерки от страна на държавата, за да няма нарушения. Ветеринари с помощта на военна полиция ще следят дейността на всички кланици в страната. А прасетата от всички лични стопанства в 20-километровите зони около свинекомплексите в страната, ще бъдат унищожени.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти