Парламентът ще разгледа до дни поправките в енергийната стратегия
26.11.2018 | 13:55
econ.bg
Парламентът ще разгледа до дни поправките в енергийната стратегия
С промените, които подготвя Министерството на енергетиката, държавният преносен оператор „Булгартрансгаз“ ще участва като миноритарен акционер в изграждането на LNG терминал за втечнен газ

Промените в енергийната стратегия на страната ще влязат за гласуване в парламента до дни. Това съобщи председателят на ресорната комисия Делян Добрев по време на конференция в София, предаде БГНЕС.

С промените, които подготвя Министерството на енергетиката, държавният преносен оператор „Булгартрансгаз“ ще участва като миноритарен акционер в изграждането на LNG терминал за втечнен газ.

„Средствата, които „Булгартрансгаз“ ще задели са символични в сравнение с тези, които се заделят за изграждане на инфраструктура в страната“, смята Добрев.По предварителни разчети българската държавна компания ще участва с 30% собствен капитал и 70% заемни средства. Очаква се Европейската комисия да подкрепи проекта с безвъзмездно финансиране.

Другата поправка в енергийната стратегия предвижда създаване на газова енергийна борса, която ще бъде дъщерно дружество на „Булгартрансгаз“. Агенцията припомня, че до промените в енергийната стратегия на страната се стигна заради променената обстановка с газовите потоци на Балканите и развитието на проекта „Турски поток“.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти