Помпео: САЩ искат бързо разплитане на сагата Брекзит
09.05.2019 | 13:30
econ.bg
Помпео: САЩ искат бързо разплитане на сагата Брекзит
Майк Помпео подчерта при посещение в Лондон, че Белият дом има интерес разводът да се случи възможно най-скоро, за да бъдат определени детайлите около търговските споразумение между САЩ и Острова

Бъдещите търговски отношения между САЩ и Великобритания се оказват поредния ключов фактор, който зависи от разрешаването на кризата с Брекзит. Американският държавен секретар Майк Помпео подчерта при посещение в Лондон, че Белият дом има интерес разводът да се случи възможно най-скоро, за да бъдат определени детайлите около търговското споразумение между САЩ и Острова. Изказването на Помпео се определя и като пореден натиск върху кабинета на премиера Тереза Мей да осъществи Брекзит възможно-най-бързо и ефективно.

САЩ искат бързо разрешаване на кризата около Брекзит. Това заяви държавният секретар Майк Помпео по време на визита във Великобритания.Според първия дипломат на Вашингтон президентът Доналд Тръмп има желание разводът да се уреди възможно най-бързо, за да може да бъде подписано търговско споразумение с Лондон. Какъвто и да е изходът от Брекзит Великобритания остава наш най-близък партньор. Това увери Помпео британския си колега Джеръми Хънт.

„Стана ясно от разговорите ми с Джеръми и премиера Мей, че специалните ни отношения не само продължават, но и процъфтяват, за разлика от това, което четете в някои издания. Готови сме да посрещнем новите предизвикателства и да се изправим срещу тях заедно, извличайки ползите. Брекзит очевидно е проблемна тема тук. Уверих и министър Хънт и Тереза Мей, че независимо от това, какво стане, САЩ ще продължат силната си връзка и с Великобритания и със САЩ“, каза Помпео.

След около месец президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания ще пристигнат на държавна визита на Острова. По време на срещата с премиера Тереза Мей се очаква именно търговските отношения да бъдат във фокуса на разговорите.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти