Председателят на социалната комисия и зам.-министър се обявиха срещу промените за пенсиите
19.03.2019 | 11:15
econ.bg
Председателят на социалната комисия и зам.-министър се обявиха срещу промените за пенсиите
Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов и зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова се обявиха днес срещу промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 година

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов и зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова се обявиха днес по "Нова телевизия" срещу промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 година. То предвижда от тази година при изчисляването на пенсията да се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г., без да се включват трите най-добри години от времето преди това.

До края на тази седмица се очаква анализ, изготвен от Националния осигурителен институт, който да покажа какъв ще е ефектът, върху хората, които предстои да се пенсионират. Първоначалните данни са, че парите за старост на почти всеки трети бъдещ пенсионер ще бъдат намалени.

Според Хасан Адемов промяната на правилата в движение не е добра идея, защото се удря върху доверието към осигурителната система. Като решение той предлага да не се взима решението, преди да е ясен ефектът от него или пък да се предложи на бъдещите пенсионери вариант за избор по коя формула да се изчисли пенсията им. Адемов посочи, че фискалният ефект от промяната ще е спестяване на 9 млн. лв., което при давани 9 млрд. годишно за пенсии, не е особено значимо.

Заместник социалният министър Султанка Петрова, която е от квотата на "Обединени патриоти", изрази надежда, че текстът няма да остане в този си вид. "Не трябваше да се променят правилата в движение. Важно е хората да получат каквото са заслужили", допълни тя.

Петрова призова, преди да се правят анализите, да се изчака докладът на НОИ, от който ще стане ясен ефектът. Зам.-министърът подчерта, че промяната не се прави, за да се намаляват пенсии, и не пропусна да отбележи, че това правителство е единственото, което е вдигнало на два пъти пенсиите с по 20 лева.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти