Президентската администрация на САЩ ограничава визовата програма work&travel
28.08.2017 | 11:25
econ.bg
Президентската администрация на САЩ ограничава визовата програма work&travel
През април президентът Доналд Тръмп разпореди да се направи преглед на механизмите, по които чужденци се допускат да пребивават или имигрират в страната

Американската визова програма work&travel, която позволява на хора от цял свят да работят в САЩ няколко месеца годишно, ще бъде съкратена. Информацията е на Wall street Journal, а изданието се позовава на запознати с плановете на администрацията източници. Става въпрос за визата J-1, която освен за лятната програма за културен обмен се издава и за детегледачки.

През април президентът Доналд Тръмп разпореди да се направи преглед на механизмите, по които чужденци се допускат да пребивават или имигрират в страната.

На ревизия са подложени 5 от категориите на виза J-1, която иначе обхваща и размяната на научни работници и творци. Вниманието е към тези схеми, чрез които в САЩ влизат гастарбайтери и част от тях остават в страната отвъд позволения срок.

Такива са не само работещите по заведения, курорти или басейни, но също живеещите в американски семейства като помощници за гледане на деца/възрастни или индивидуални фитнес инструктори.

Една от алтернативите, която се проучва, е проблемните категории да се закрият или да се поставят нови завишени изисквания към кандидатите. Друг вариант е работодателите, които наемат такива млади хора от чужбина, първо да докажат, че не са открили американци за работните си места.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти