Производители на обувки призоваха Тръмп да прекрати търговската война с Китай
22.05.2019 | 09:40
econ.bg
Производители на обувки призоваха Тръмп да прекрати търговската война с Китай
Някои от най-големите производители на обувки в света призоваха американския президент Доналд Тръмп да прекрати търговската война с Китай. В писмо, подписано от 173 компании, сред които „Найк“ и „Адидас“, се предупреждава за катастрофални последици за пот

Някои от най-големите производители на обувки в света призоваха американския президент Доналд Тръмп да прекрати търговската война с Китай. В писмо, подписано от 173 компании, сред които „Найк“ и „Адидас“, се предупреждава за катастрофални последици за потребителите.

Според авторите на писмото, наложените 25-процентни мита ще засегнат по непропорционален начин работниците и служителите.

Производителите на обувки заявяват, че като индустрия, която „е изправена ежегодно пред разходи за мита в размер на 3 млрд. долара, можем да ви уверим, че всяко увеличение на цената на вноса на обувки ще има пряко въздействие върху американския потребители“. Ако цените се повишат на границата поради транспортни разходи, увеличаване на трудовите ставки или допълнителни мита, потребителите в САЩ ще плащат повече за техните продукти, твърдят компаниите в откритото им писмо до Тръмп.

Асоциацията на дистрибуторите и търговците на обувни изделия оценява, че предложените от президента на САЩ тарифи за Китай ще добавят 7 милиарда долара допълнителни разходи за американските потребители, наред с милиардите, които американците плащат заради митата върху вноса на обувки, които бяха въведена още през далечната 1930 година.

Съединените щати увеличиха облагането на вносни стоки от Китай на стойност 200 млрд долара. Пекин отговори с увеличаване на митата за американски стоки на стойност 60 млрд. долара от 1 юни.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти