Прокуратурата откри нарушения при продажбата и наемането на общински жилища
13.03.2019 | 11:55
econ.bg
Прокуратурата откри нарушения при продажбата и наемането на общински жилища
В резервни жилища са били настанявани кметове, заместник-кметове и кметски наместници, а не, както е според Закона за общинската собственост, семействата с остри социални или здравословни проблеми или такива с негодни за обитаване жилища

Проверка на Върховната административна прокуратурата е открила десетки сериозни нарушения в 175 наредби за продажба и наемане на общински жилища. В резервни жилища са били настанявани кметове, заместник-кметове и кметски наместници, а не, както е според Закона за общинската собственост, семействата с остри социални или здравословни проблеми или такива с негодни за обитаване жилища. Установени са и случаи, в които от общинските съвети е било поставяно изискване за плащане на допълнителна такса.

Административните прокурори са констатирали още, че неправомерно кметове са опълномощавали други лица да налагат санкции за нарушения, което, според държавното обвинение, е създало условия нарушителите да не понесат наказание.

Нарушения са открити в действащите наредби на София, Пловдив, Варна, Бургас и още над 30 общини. За тях са били сезирани съответните административни съдилища, уточняват от държавното обвинение.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти