Работодателски организации искат ниски тол такси за начало и постепенно поскъпване
17.04.2019 | 16:20
econ.bg
Работодателски организации искат ниски тол такси за начало и постепенно поскъпване
Посочва се, че направените предварителни разчети очертават значително повишаване на тежестта за българските превозвачи и от там – скокообразно нарастване на цената на товарните превози

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП) написаха писмо до вицепремиера Томислав Дончев, министъра на транспорта Петя Аврамова и председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, в което настояват за детайлно обсъждане с всички заинтересовани страни на размера на тол таксите за превозните средства с тегло над 3.5 тона. В него се казва, че организациите подкрепят въвеждането на тол системата и дори смятат, че това става факт твърде късно.

С писмото се иска също национално представителните работодателски организации и съответните браншови организации на превозвачите да бъдат включени в общественото обсъждане на проекта и определянето на размерите и обхвата на "тол таксите". Настоява се също за задълбочено проучване с извършване на оценка на въздействието, която да обхване всички основни фактори, отчитащи бъдещето развитие на републиканската пътна мрежа, равнището на таксите в държавите от основните маршрути и дестинации на международния автомобилен трафик, преминаващ през нашата страна.

Посочва се, че направените предварителни разчети очертават значително повишаване на тежестта за българските превозвачи и от там – скокообразно нарастване на цената на товарните превози. В тази връзка работодателските организации предлагат определянето на по-ниски първоначални такси и тяхното постепенно увеличение. Казва се също, че една година след въвеждане на "тол таксите" следва да бъде направена оценка на въздействието от тази мярка и се предприемат коригиращи действия, при необходимост.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти