САЩ засилват натиска върху Иран
09.01.2019 | 11:55
econ.bg
САЩ засилват натиска върху Иран
Правителството на Доналд Тръмп ще положи повече търговски и дипломатически усилия през следващите седмици, за да упражни истински натиск върху Иран. Това каза в Йордания държавният секретар на САЩ Майк Помпео след разговорите си с йорданския външен минист

Правителството на Доналд Тръмп ще положи повече търговски и дипломатически усилия през следващите седмици, за да упражни истински натиск върху Иран. Това каза в Йордания държавният секретар на САЩ Майк Помпео след разговорите си с йорданския външен министър Айман Сафади.

Помпео разясни, че планираното изтегляне на американските войски от Сирия няма да повлияе на кампанията на американското правителство срещу Иран. Държавният секретар посочи, че между съюзниците на САЩ в Близкия изток съществува съгласие за големите рискове, които Иран създава за региона.

„Решението на президента Тръмп да изтегли войниците ни от Сирия по никакъв начин не се отразява на възможностите ни да продължим кампанията срещу Иран. Ще видите как през идните дни и седмици ще увеличим не само дипломатическите си, но и търговските си усилия за упражняване на истински натиск върху Иран“, посочи Помпео.

Правителството на Тръмп поднови през ноември санкциите си срещу Иран, които бяха отменени след постигнатото през 2015 г. иранско ядрено споразумение. Те са насочени срещу финансовия и енергийния сектор на Иран.

Обиколката на Майк Помпео в Близкия изток ще продължи с посещения на Египет и няколко от страните в Персийския залив. Целта на визитите е координиране на действията срещу Иран.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти