САЩ и Катар подписаха редица търговски споразумения
10.07.2019 | 10:40
econ.bg
САЩ и Катар подписаха редица търговски споразумения
Сключени бяха редица търговски споразумения между двете страни за милиарди долари. Шейхът беше придружен от няколко видни представители на бизнеса. Една от по-големите сделки беше между компаниите Катар Еъруейс и Боинг

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие сърдечно в Белия дом във вторник емира на Катар – Шейх Тамим бин Хамад-ал Тани.

Сключени бяха редица търговски споразумения между двете страни за милиарди долари. Шейхът беше придружен от няколко видни представители на бизнеса. Една от по-големите сделки беше между компаниите Катар Еъруейс и Боинг.

Авиопревозвачът сключи договор да закупи пет карго-самолета Боинг 777. Други ключови споразумения бяха подписани в сферите на енергетиката и отбраната. Освен търговия, Тръмп и шейхът са обсъдили съвместни начинания и в борбата с тероризма в региона.

През 2017 година съюзниците на САЩ в региона – Саудиска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обвиниха Доха, че финансира ислямистки групировки, свързани с Иран. Именно напрежението с Техеран е било ключовата политическа тема между Тръмп и Ал Тани. Доха отрича обвиненията и настоява, че работи усилено в борбата срещу терора.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти