САЩ няма да санкционират компаниите, които участват в "Северен поток - 2"
19.09.2018 | 11:55
econ.bg
САЩ няма да санкционират компаниите, които участват в "Северен поток - 2"
Киев се опасява, че по този начин ще загуби милиарди от транзита на руски газ за Европа. Новият газопровод заплашва и амбициозните планове на САЩ за износ на втечнен природен газ

Съединените американски щати нямат намерение да налагат санкции срещу компаниите, участващи в проекта за строителство на газопровода "Северен поток - 2", заяви пред журналисти президентът Доналд Тръмп, непосредствено преди срещата си с полския държавен глава Анджей Дуда в Белия дом.

Американският лидер отговори на журналистически въпрос дали САЩ планират санкции срещу компаниите, участващи в проекта "Северен поток - 2". "Нямаме намерение да правил това. Просто смятаме, че за народа на Германия е голямо нещастие, че ежегодно за своята енергия Германия заплаща милиарди долари на Русия", отбеляза Тръмп.

"Мисля, че това е направо смешно. Мога ясно да ви кажа, че това никак не се харесва на немците", добави американският президент. Проектът „Северен поток — 2“ предвижда строителството на два газопровода с общ капацитет 55 млрд. кубически метра газ годишно, който ще бъде транспортиран от бреговете на Русия, през Балтийско море, до Германия.

Новите съоръжения ще бъдат построени паралелно на сега действащия „Северен поток“. Те ще преминат през акваторията или изключителните икономически зони на Руската федерация, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Засега единствено Дания не е дала разрешение за строителство. Против реализацията на „Северен поток — 2“ се обявяват редица държави, начело с Украйна.

Киев се опасява, че по този начин ще загуби милиарди от транзита на руски газ за Европа. Новият газопровод заплашва и амбициозните планове на САЩ за износ на втечнен природен газ (LNG) за Европа. Латвия, Литва и Полша също направиха съвместно изявление, че са против проекта.

Според тях става въпрос за политически, а не за икономически въпрос. Стойността на строителството на газопровода, който трябва да бъде завършен до края на 2019 година, се оценява на 9,5 млрд. евро.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти