Строителна асоциация поискала поправката за 10-годишна валидност за разрешителните за строеж
25.03.2019 | 11:35
econ.bg
Строителна асоциация поискала поправката за 10-годишна валидност за разрешителните за строеж
Промените в Закона за устройството на територията от 2017 г., от които в крайна сметка се е облагодетелствала компанията "Артекс" за един от обектите си, са приети по предложение на една от организациите в бранша. Това разказа Георги Шопов, председател на

Промените в Закона за устройството на територията от 2017 г., от които в крайна сметка се е облагодетелствала компанията "Артекс" за един от обектите си, са приети по предложение на една от организациите в бранша. Това разказа в студиото на Би Ти Ви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членува и "Артекс".

Той разказа, че предложението е дошло от бранша след като заради кризата много разрешителни за строителство на сгради не били ползвани. Изваждането на такъв документ трае 1-2 години и това препятства фирмите да възобновят строежите, когато интересът към покупка на жилища в тях се завърне.

Затова асоциацията предложила в разговор с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството строителните разрешителни да важат не за 5, а за 10 г. В крайна сметка обаче депутатите решили това да е валидно само за строежи висока категория каквито са общинските инфраструктурни проекти. В тази висока категория обаче попадат и много високите сгради.

Така в поправката попада и небостъргачът "Златен рог", който "Артекс" в момента изгражда в близост до хотел "Маринела". По план сградата трябва да е висока 100 м и да се състои от 34 етажа.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти