Съпартийци на Тереза Мей могат да поискат оставката й
23.04.2019 | 12:20
econ.bg
Съпартийци на Тереза Мей могат да поискат оставката й
Много депутати от Консервативната партия продължават да не одобряват стратегията на премиера Тереза Мей и водените от нея преговори с опозиционната Лейбъристка партия за постигане на сделка за Брекзит

Британският парламент днес подновява работата си след Великденската ваканция. Много депутати от Консервативната партия продължават да не одобряват стратегията на премиера Тереза Мей и водените от нея преговори с опозиционната Лейбъристка партия за постигане на сделка за Брекзит. Пред Мей обаче възниква още един проблем – открива се безпрецедентна възможност оставката ѝ да бъде поискана не от депутати, а от редови функционери в нейната партия.

Повече от 70 ръководители на местни партийни асоциации, недоволни от начина, по който Тереза Мей движи Брекзит, призоваха за извънредно общо събрание за обсъждане на нейното лидерство. Така наречената "Национална консервативна конвенция" е най-висшият орган на доброволческото крило на Консервативната партия. Тя е нещо като вътрешнопартиен парламент и се състои от около 800 високопоставени партийни служители. За да се свика подобна среща е необходима петиция от повече от 65 местни асоциации.

В подписаната от 70-те асоциации петиция се казва: „Вече не смятаме, че Тереза Мей е правилният човек да бъде премиер, който да ни води в преговорите за Брекзит. Ето защо, макар и с голямата неохота, я молим да обмисли позицията си и да подаде оставка, като позволи Консервативната партия да избере друг лидер и страната да се придвижи напред  в договаряне на излизането ни от Европейския съюз“.

Гласуването на тази среща няма да има обвързващ характер, но то ще засили още повече напрежението в партията. Според партийните правила депутатите не могат да поискат отново вот на недоверие в Мей до декември 2019 година след като тя спечели гласуването в края на миналата година.

Противниците на премиера обаче призовават за промяна в партийните правила, което ще позволи да й бъде поискат нов вот на недоверие по-рано.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти