Тереза Мей ще представи в парламента закон, гарантиращ организиран Брекзит
16.05.2019 | 11:35
econ.bg
Тереза Мей ще представи в парламента закон, гарантиращ организиран Брекзит
Досега британските депутати на три пъти отхвърлиха споразумението на Мей с ЕС, но същевременно не се обединиха и зад алтернативен план за Брекзит

Тереза Мей изрази увереност, че британските депутати ще признаят нейното задължение да претвори в действия волята на избирателите за излизане от ЕС. Тя потвърди желанието си да внесе отново в парламента в началото на юни споразумението за развода, независимо дали бъде постигнат компромис с опозиционните лейбъристи за гарантиране на подкрепа.

„Ще придвижим законодателство в парламента, закона за излизането, който гарантира правата на гражданите – както на европейските във Великобритания, така и на британските в ЕС. Освен това документът гарантира плавен и организиран Брекзит с преходен период и нещо много важно – гаранция, че повече няма да изпращаме големи суми пари в ЕС“, каза Тереза Мей – премиер на Великобритания.

Досега британските депутати на три пъти отхвърлиха споразумението на Мей с ЕС, но същевременно не се обединиха и зад алтернативен план за Брекзит.

Говорител на правителството каза, че гласуването на законопроекта, който проправя пътя към Брекзит, е „наложителен“, ако Обединеното кралство иска да напусне ЕС преди разпускането на парламента за лятна ваканция. Това обаче няма да бъде четвърто гласуване на сделката на Мей, уточниха от „Даунинг стрийт“ 10. Източници от Лейбъристката партия заявиха, че те няма да подкрепят законопроекта, ако няма междупартийно споразумение.

Тереза Мей и Джеръми Корбин водиха разговори и в сряда вечерта, но, докато от правителството ги окачествиха като „полезни и конструктивни“, то лейбъристите изразиха съмнения в намеренията на правителството при положение, че министри искат Мей да бъде сменена.

Найджъл Додс от северноирландската Демократична юнионистка партия, която осигурява парламентарното мнозинство на консерваторите, заяви, че ако Тереза Мей вкара сделката за гласуване в Камарата на общините, големият въпрос ще бъде какви промени са направени в нея.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти