Тръмп и Си Дзинпин ще обсъдят търговските отношения на предстоящата среща на Г-20
13.05.2019 | 11:05
econ.bg
Тръмп и Си Дзинпин ще обсъдят търговските отношения на предстоящата среща на Г-20
Икономическият съветник на Белият дом заяви, че американският президент и китайският му колега най-вероятно ще обсъдят търговията между двете страни на предстоящата следващия месец среща на страните от Г-20 в Япония

Икономическият съветник на Белият дом заяви, че американският президент и китайският му колега най-вероятно ще обсъдят търговията между двете страни на предстоящата следващия месец среща на страните от Г-20 в Япония, съобщава БНР.

Напрежението между Вашингтон и Пекин нарасна след провал на преговори миналата седмица и решение за налагане на нови тарифи на китайски стоки.

През уикенда съветникът Лари Къдлоу аргументира решението с обвинението, че Пекин е отстъпил от направени обещания. Той поясни, че увеличението се очаква да стане постепенно в следващите няколко месеца.

В петък администрацията на президента Доналд Тръмп увеличи от 10 на 25 процента тарифата на китайски внос на обща стойност около 200 милиарда долара.

В неделя за Фокс Нюс Къдлоу призна, че покачването може да удари по американския потребител и поясни, че и Китай могат да понесат загуби на ниво БВП от гледна точка на вероятността за смаляване на пазара.

В центъра на спора за тарифите за внос са обвиненията на Вашингтон, че Китай краде технологии и оказва натиск на американски фирми да споделят търговски тайни като част от агресивна кампания за превръщане на китайски компании в световни лидери в робототехниката, електромобилите и други напреднали технологии.

Създалата ситуация на търговска война е приемана позитивно от президента Тръмп, който в миналото заяви, че подобни битки са “нещо добро” и “се печелят лесно”. За президента случващото е лост за принуждаване на Китай да седне на масата на преговорите, но демократите както и някои републиканци се тревожат, че подобна тактика може да повлияе негативно на постнатия през изминалите няколко години икономически растеж.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти