Туск подкрепя позицията на Ирландия спрямо Брекзит
21.03.2019 | 12:40
econ.bg
Туск подкрепя позицията на Ирландия спрямо Брекзит
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се срещна с премиера на Ирландия Лео Варадкар в Дъблин, където двете страни обсъдиха новата ситуация около Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се срещна с премиера на Ирландия Лео Варадкар в Дъблин, където двете страни обсъдиха новата ситуация около Брекзит. След нея Туск излезе с изявление, че ще продължи да подкрепя позицията на Ирландия по въпроса. По думите му Ирландия и ЕС ще продължават да се подготвят за евентуален Брекзит без сделка, който би причинил сериозни последствия за всички страни.

Най-голямата пречка в процеса е въпросът с ирландската граница. Дъблин счита, че трябва да има един правнообвързващ договор, който да гарантира, че няма да има реална митница и гранични пунктове. Но голямата част от депутатите в британския парламент се тревожат, че Северна Ирландия ще остане в ЕС заради търговските правила на съюза.

Анализаторите смятат, че изявлението на Туск е сигнал, че ЕС няма да направи голяма отстъпка по сделката за Брекзит. Това означава по-малък шанс за Тереза Мей да постигне прагматично споразумение за Брекзит, което да бъде прието от парламента.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти