Фармацевтите ще работят днес с жълти жилетки в знак на протест
05.02.2019 | 11:35
econ.bg
Фармацевтите ще работят днес с жълти жилетки в знак на протест
Причината за недоволството, нова европейска наредба, която влиза в сила от 9-ти февруари. За да я изпълнят, аптекарите ще трябва да направят големи инвестиции за нов софтуер

Фармацевтите ще работят днес с жълти жилетки в знак на протест. Причината за недоволството, нова европейска наредба, която влиза в сила от 9-ти февруари. За да я изпълнят, аптекарите ще трябва да направят големи инвестиции за нов софтуер.

Идеята е да се регистрира всяка продажба, като така до пациентите ще достигат лекарства, които не се фалшиви.

„Стартираме национални протестни действия в цялата страна постепенно. С жълти жилетки сме, за да привлечем внимание, има много проблеми, които се събраха с течение на времето и дойде вече крайният момент”, обясни фармацевтът Антон Вълев.

Няма наредба, нямаме яснота какво ще се случва. Има един делегиран регламент, но няма наредба. Чакаме да видим какво ще стане, очакваме отговор от институциите, обясни и негов колега.

По думите им фармацевтите трябва сами да си купят софтуер и да извършат верификация безплатно, на практика за да защитят интереса на големите фармацевтични компании.

Притесненията на фармацевтите са, че няма да се справят с такава инвестиция. От Здравното министерство увериха, че ще има 6 мисица период на адаптация, в който аптеките няма да бъдат глобявани.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти