Финансовото министерство очаква 1,3 млрд. лв. излишък в бюджета за април
02.05.2018 | 10:55
econ.bg
Финансовото министерство очаква 1,3 млрд. лв. излишък в бюджета за април
Месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите поради спецификата на данъчния календар, уточняват от ведомството

Предварителните данни показват, че бюджетът ще приключи април с излишък от 1,3 млрд.лв., съобщиха от финансовото министерство. За сравнение, към април 2017 г. излишъкът бе близо 1,6 млрд.лв.

Месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите поради спецификата на данъчния календар, уточняват от ведомството. За подобрението на бюджетното салдо през месеца допринасят и възстановените суми от ЕК в частта на помощите.

В хазната се очаква да са влезли 12,9 млрд.лв., което е с 924,8 млн. лв. повече, в сравнение с април 2017 г. Ръстът идва от събрани повече данъци, а размерът на помощите се запазва, смятат експертите.

Разходите, направени до април, ще са 11,6 млрд.лв., което е 29,5% от годишния разчет. За същия период на 2017 г. държавата беше похарчила 10 426,1 млн. лв. Ръстът на разходите по националния бюджет идва основно от по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания, както и от увеличението на минималната пенсия от юли и октомври 2017 г.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти