Хакери откраднаха биткойни за над 40 млн. долара от борса за криптовалути
08.05.2019 | 17:05
econ.bg
Хакери откраднаха биткойни за над 40 млн. долара от борса за криптовалути
Хакерите откраднаха биткойни на стойност над 40 млн. долара от една от най-големите борси в света за криптовалути Binance, заявиха от компанията в сряда, като това е последната от поредицата кражби от борси за дигитални валути по целия свят

Хакерите откраднаха биткойни на стойност над 40 млн. долара от една от най-големите борси в света за криптовалути Binance, заявиха от компанията в сряда, като това е последната от поредицата кражби от борси за дигитални валути по целия свят.

С помощта на различни техники, включително "фишинг, вируси и други атаки", хакери са изтеглили 7000 биткойна от платформата за търговия, според публикация на уебсайта на борсата Binance от страна на нейния главен изпълнителен директор Чжао Чанпън, съобщава БНР.

От компанията обаче обявиха, че потребителските фондове няма да бъде засегнати, тъй като Binance ще използва средства от своя осигурителен фонд с активи, за да покрие загубата потребителите. Самата загуба се оценява на около 2% от общите активи на компанията в биткойни.

Борсата Binance, която беше основана в Китай, но сега работи извън страната, обяви, че спира депозити и тегления за една седмица, докато осъществява проверка на сигурността, въпреки че потребителите все още могат да търгуват със съществуващи средства.

Чжао Чанпън заяви чрез Туитър, че други борси за криптовалути, включително Coinbase, са блокирали наличните депозити от интернет адресите, свързани с хакерската атака.

Кражбата представлява още един пример за уязвимостта на криптовалутите и местата, където инвеститорите ги търгуват. През годините над 1,7 милиарда щатски долара бяха публично отчетени като откраднати, главно от борси в Азия, включително от японски платформи за търговия Mt. Gox и Coincheck.

През миналия месец пък от офиса на главния прокурор на Ню Йорк заявиха, че борсата, наречена Bitfinex, е покрила загуба от 850 млн. долара на корпоративни и клиентски средства, като е използвала резервите си в криптовалути, които тя контролира.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти