Хиляди пенсионери на протест в Мадрид с искане за по-високи пенсии
03.02.2019 | 10:30
econ.bg
Хиляди пенсионери на протест в Мадрид с искане за по-високи пенсии
В Испания има около 8,7 милиона пенсионери, а раждаемостта е ниска, което предизвиква опасения за потенциална „пенсионна бомба“

Хиляди пенсионери излязоха по улиците на Мадрид с искане за по-високи пенсии, съобщава Ройтерс. Демонстрантите заявиха, че протестират не само за собствените си пари за старост, но и средствата, които ще бъдат отпускани на бъдещите поколения, излизащи в пенсия.

Към демонстрацията на възрастните хора се присъединиха и таксиметровите шофьори, които обявиха стачка срещу нелоялната конкуренция на компаниите за споделено пътуване. През януари правителството на премиера Педро Санчес представи пред парламента проектобюджета, в който беше включено 6-процентно увеличение на пенсиите, но демонстрантите го отхвърлиха.

Испанската система за социално подпомагане е в колапс след близо 5-годишна рецесия, която е следствие от срива на пазара на имотите, предизвикал глобалната финансова криза през 2008 година. Застаряващото население на страната в момента разчита на средства от държавния бюджет, като разходите за пенсии са по-високи, отколкото приходите.

В Испания има около 8,7 милиона пенсионери, а раждаемостта е ниска, което предизвиква опасения за потенциална „пенсионна бомба“.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти