Цената на златото е на 6-месечен връх
21.12.2018 | 11:15
econ.bg
Цената на златото е на 6-месечен връх
Цената на февруарския фючърс за златото на нюйоркската борса Comex се понижава с 5,4 долара или 0,43 % - до 1262,5 долара за тройунция. Показателят се държи на максимума от месец юли

Стойността на златото в петък сутринта се понижава на фона на корекционното възстановяване на курса на долара, но остава на най-високото си ниво от лятото на тази година, сочат данните от търговията.

Цената на февруарския фючърс за златото на нюйоркската борса Comex се понижава с 5,4 долара или 0,43 % - до 1262,5 долара за тройунция. Показателят се държи на максимума от месец юли. Цената на мартенския фючърс за среброто се понижава с 0,34 % - до 14,818 долара за унция. 

Индексът на долара расте с 0,18 долара до 96,45 пункта. От началото на седмицата доларът загуби около 1 %, а отслабването ми се отразява позитивно на стойността на златото, което, както е известно го прави по-евтино за инвеститорите, притежаващи друга валута. Златото от началото на седмицата поскъпва с 1,7 %.

Понижението на курса на долара и резките колебания на световните капиталови пазари, както отбелязват анализаторите,  последваха след последното заседание на Федералния резерв, което се проведе на 18-19 декември. Според данните от срещата, регулаторът влоши прогнозата си за ръста на икономиката на САЩ за 2018 и 2019 г. и понижи очакването си за повишение на основната лихва през 2019 г. до  два пъти през 2019 г. Както е известно, по-рано от резерва планираха три такива увеличения. Традиционно златото се отнася към безопасните активи. Търсенето на този тип активи се повишава при глобални рискове и волативност.

По-късно по време на търговията инвеститорите ще очакват и окончателната оценка за БВП на САЩ за третото тримесечие, което съответно ще се отрази и върху движението в цената.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти