11 млрд. долара е загубата за САЩ от затварянето на правителството
30.01.2019 | 10:55
econ.bg
11 млрд. долара е загубата за САЩ от затварянето на правителството
Тази криза е възможно да доведе до намаляване с 0,1% на реалния БВП, което е около 3 милиарда долара, а през първото тримесечие на тази година спадът вероятно ще е 0,2%, т.е. около 8 милиарда долара

На 28 януари Комисията по бюджета към Държавния департамент на САЩ публикува доклад, в който прогнозира, че частичното затваряне на правителството от 22 декември 2018 г. до 25 януари 2019 г. ще причини около 11 милиарда долара загуби за икономиката.

В него се посочва още, че тази криза е възможно да доведе до намаляване с 0,1% на реалния БВП, което е около 3 милиарда долара, а през първото тримесечие на тази година спадът вероятно ще е 0,2%, т.е. около 8 милиарда долара.

Според прогнозата на комисията, след като правителството заработи отново, се очаква икономиката на страната да се възстанови, но около 3 милиарда щатски долара икономически загуби няма как да бъдат попълнени.

Но това не е всичко. Петседмичната криза със затварянето на правителството е довела и до около 18 милиарда долара правителствени разходи. При нормални условия правителството е можело да използва тези средства за покупка на стоки или услуги. В същото време част от правителствените услуги са били спрени заради кризата.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти