222 нови милиардери са се появили само за година
08.02.2015 | 15:00
econ.bg
222 нови милиардери са се появили само за година
Най-богат човек в света остава Бил Гейтс

Милиардерите по целия свят поставиха нов рекорд. За последната година хората, превърнали милионите долари в милиарди или направо превърнали се в супербогаташи, са 222-ма. Така на земята вече живеят рекорден брой милиардери - 2089. 

Според класацията на Hurun Global за най-богатите в света шефът на Microsoft Бил Гейтс продължава да е най-заможният сред най-заможните. Той е увеличили финансите си до 85 млрд. долара. 

На второ място по несметни богатства се нарежда мексиканският магнат Карлос Слим, който разполага с 83 млрд. долара. 

САЩ продължава да държи короната на страната с най-много богаташи, живеещи на нейна територия. В Щатите има 537 души, които трудно биха преброили парите си.  

Във врата на Америка обаче диша Китай, където има 430 милиардери, като през 2014 г. страната се е сдобила с цели 72-ма нови богаташи. Изненадата идва с третото място, което се заема от Индия. Страната успява да изпревари по милиардери Русия и Великобритания. Там само за една година броят им се е увеличил от 70 на 97. 

Ню Йорк остава любимият град на хората с несметни богатства. В Голямата ябълка живеят 91 милиардери. 

В топ 10 на населените места с най-много богаташи влизат шест азиатски града – Мумбай, Хонг Конг, Пекин, Шензен, Тайпе и Шанхай.

Според картата на страните с милиардери България не разполага с толкова богат човек, за да влезе в класацията. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти