АЕЦ „Козлодуй“ ще поиска още 10 години живот за 5-и блок
14.01.2016 | 09:15
econ.bg
АЕЦ „Козлодуй“ ще поиска още 10 години живот за 5-и блок
Централата ще работи с нов тип ядрено гориво

Дейностите по удължаване живота на 5-и блок на АЕЦ Козлодуй трябва да приключат още към края на тази година, след което централата ще поиска разрешение той да работи още 10 години. Няма забавяне и при 6-ти блок. Това каза за председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. 

По думите лицензите на двата блока изтичат съответно през 2017 и 2019 година. Заедно с документите за удължаване живота на реакторите се очаква централата да поиска лицензи за работа на блокове с по-голяма мощност. За тази цел, АЕЦ "Козлодуй" е поискала да й бъде разрешено постепенно да премине към нов тип ядрено гориво.

„През месец октомври 2015 година в Агенцията за ядрено регулиране е получено заявление от АЕЦ Козлодуй за издаване на разрешение за издаване на разрешение за поетапен преход на 6-и блок към експлоатация на усъвършенствано гориво. Планираното изменение има за цел подобряване ефективността и безопасността на горивния цикъл при работа на по-висока мощност - до 104% от номинала“, каза Костов.

По думите му в това заявление се съдържа голямо количество анализи и изследвания в подкрепа на безопасността на блока по време на поетапния преход към експлоатацията с новото гориво. В момента в Агенцията е разработена програма, в която са предвидени отделните дейности и сроковете им за изпълнение през 2016 година.   

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти