АИКБ сезира енергийния регулатор за завишени цени на електроенергията
01.10.2018 | 17:55
econ.bg
АИКБ сезира енергийния регулатор за завишени цени на електроенергията
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) сезират председателя на КЕВР за завишаване на цените на търгуема на Българска независима енергийна борса ЕАД електроенергия на пазарен сегмент "ден-напред

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) сезират председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за завишаване на цените на търгуема на Българска независима енергийна борса ЕАД електроенергия на пазарен сегмент "ден-напред" с период на доставка 17 - 21 септември 2018 г., съобщиха от сдружението.

За същите нарушения до КЕВР е адресирано и писмо от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), чийто членове са обезпокоени от отчетените резултати на пазара "ден-напред" на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) ЕАД. Те са довели до екстремно високи цени близки до и надхвърлящи среднопретеглена цена от 200 лв./МВтч, се казва в текста.

"В същото време трябва да отчетем, че на останалите европейски борси не се наблюдава подобно рязко повишение на цените, като в посочените дни цената на базов товар на БНЕБ ЕАД надвишава тази на румънската и унгарската борса. По данни от ЕСО ЕАД се отчита нетен внос за посочения период, което ясно показва, че тази тенденция се наблюдава само на национално ниво и изцяло се дължи на вътрешни фактори. Длъжни сме да алармираме, че запазването на подобна тенденция на пазарите на едро за продължителен период от време би била пагубна за доставчиците и потребителите на електроенергия", пишат още от сдружението освен до председателя на КЕВР, и до министъра на енергетиката, директора на Българската независима енергийна борса, парламентарната комися по енергетика, директора на Българския енергиен холдинг и на Националната електрическа компания.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти