Абсурд: "Топлофикация" осъди Стефан Иванов от Смолян да плати за парно вместо Стефан Иванов от "Люлин"
22.11.2017 | 11:40
econ.bg
Абсурд: "Топлофикация" осъди Стефан Иванов от Смолян да плати за парно вместо Стефан Иванов от "Люлин"
След като не успява да изтегли пенсията си от банката, Стефан Иванов от Смолян научава, че е длъжник на "Топлофикация София" и вече е осъден от нея

Стефан Иванов от Смолян е осъден да плаща за парно в София вместо Стефан Иванов от квартал "Люлин", съобщи "Нова телевизия". Пенсионерът трябва да изплати 1300 лева на "Топлофикация", без никога да е ползвал услугите й, освен това е принуден да доказва самоличността си в съда.

След като не успява да изтегли пенсията си от банката, Стефан Иванов от Смолян научава, че е длъжник на "Топлофикация София" и вече е осъден от нея. Тръгнал сам да разплита случая, мъжът стига до свой съименник, но с различно ЕГН.

"Сюжетът е абсурден, сюрреалистичен. След като направихме пълна справка с моите експерти, се натъкнахме на абсурдната ситуация, че той е лицето Стефан, което е осъдено от два състава – на Софийски градски съд и от Софийски районен съд. А в Агенцията по вписванията имотът се води на Стефан от Смолян. Едно от възраженията – от Стефан от "Люлин", но крайният акт е на името на Стефан от Смолян", заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" омбудсманът Мая Манолова.

Собственикът на апартамента не ползва парно повече от 5 години. "За топлата вода си плащаме всеки месец", казва той пред "Нова телевизия". Но, според "Топлофикация София", тези сметки не са платени и завежда дело срещу него. Преди да потърси правата си в съда, първото нещо, което правило дружеството е справка в Имотния регистър.

"За собственик на имота е посочен гражданинът от Смолян със съответното ЕГН. Ние разбира се не можем да подложим на съмнение данните от Агенцията по вписванията и в резултат, на което завеждаме дело", заяви Елизабет Павлова от пресцентъра на "Топлофикация".

От Агенцията по вписванията потвърдиха, че има човек с това име и ЕГН в регистъра. От него става известно, че му е наложена възбрана от банка. Посочен е и имот в квартал Люлин.

"Ние информация за собственост на лицето нямаме. Тази информация, която имаме, е наложената възбрана, но извод за собственост оттук не знам как е бил направен", заяви Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

От "Топлофикация" не допускат да има грешка. "Факт е, че всички тези документи са минали на две съдебни инстанции и никой не се е усъмнил", казват от дружеството.

Но от Агенцията по вписванията настояват, че пропуск има. Така човек,който никога не е притежавал имот на свое име нито в София, нито в Смолян, се оказа собственик на апартамент в столицата. А съименника му от София твърди, че жилището е негово от 25 години. Стефан Иванов от Смолян ще търси правата си в съда.

"Имиджът на дружеството страда изключително много от тази несправедливост. Много по-добре е да поеме риска да плати тези 1000 лева, отколкото "Топлофикация" -София да продължи да се излага пред гражданите на България", добави Манолова.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти