Австралия в търсене на директен валутен обмен с Китай
05.04.2013 | 11:20
Австралия в търсене на директен валутен обмен с Китай
Премиерът Джулия Гилард е на петдневно посещение в Пекин

 

Австралийският премиер Джулия Гилард ще се опита да направи една от най-смелите крачки в политиката на страната си по време на визитата в Китай, която започва от днес. Фокусна точка на посещението ѝ в Пекин е постигането на валутно споразумение, уточнява „Си Ен Ен“. То се състои в директен обмен на австралийския долар и китайския юан, без посредничеството на щатския долар, както е в момента. Това още повече ще засили позициите на китайската валута на международните пазари, подбивайки хегемонията на щатския долар.

Гилард ще трябва и да убеди Китай, че остава надежден и доверен партньор на островния континент, въпреки все по-задълбочените стратегически партньорства на Австралия със САЩ в сферата на отбраната.

Заедно с премиера, в Пекин ще бъдат и трима министри – външният Боб Кар, търговският Крейг Емерсън и финансовият Бил Шортън.

Визитата е важен пункт от общополитическия курс на Австралия, който цели сближаване с азиатските икономики, и най-вече с Китай. Двете страни са изключителни стратегически партньори една за друга. За периода 2011-2012 година Пекин отново се оказа най-стабилният и мащабен търговски партньор на Канбера, като обменът между двете страни възлиза на 128 милиарда долара.

Китай отговаря за 14,7% от общата търговия на стоки и услуги на Австралия, и заема 25% от общия износен поток на Канбера. Островният континент пък изнася изключително важни енергийни източници като въглища и втечнен газ, които захранват набиращата все по-голяма скорост китайска индустрия. Изключително жестока конкуренция на австралийците оказват американските и руските играчи на пазара.

Китайската икономика се очаква да отчете растеж от 8% за текущата 2013 година. В такива условия, успешно партньорство с Пекин би било полезно за реномето и позициите на Гилард у дома. Въпреки това тя предупреди, че австралийският долар ще остане с висок курс.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти